lundi 1 novembre 2010

noaptea = imaginatia libera de constringeri sociale..

Pe vremea cind eram la facultate in md aveam un prof de psy foarte interesant. Nu mai tin minte nici cum il chema si nu stiu nici ce mai face.. probabil ii pot gasi numele daca imi bag nasul in carnetul de note.. dar nici acela nu mai stiu pe unde'i... In fine. Deci acest prof ne zicea ca obisnuia sa invete noaptea, in timp ce restul dormeau. Si e adevarat. Atunci cind traiesti intr'un camin studentesc.. e imposibil sa inveti ziua. Unul asculta muzica, alta se machiaza si vine sa'ti puna intrebari despre lucruri care pe tine nu te intereseaza(cel putin nu la moment) insa la care raspunzi din politete sau pursisimplu pt ca nu vrei sa fii clasificat ca fiind ne-respectuos cu lumea. Si gata, bamtz.. ce ai gindit tu sau inspiratia pe care ai avut'o pin atunci a sarit... babantz si nu'i. trist.
Sa incui usa camerii in care stai.. actul in sine provoca multe nedumeriri...Doar e un camin studentesc unde toti traiesc la un loc... cum adica tu ichizi usa? Si daca el are chef sa vina sa stea cu tine de vorba? sa bea un ceai? Sa'ti povesteasca despre ce'l intereseaza sau pentru ca nu are chef sa faca altceva! Si daca eu nu vreau sa vii la mine? Si daca eu nu am pofta de ceai? Si daca pe mine ma intereseaza cu totul alte teme de discutie decit ultimele birfe despre Justin Timberlake si nu mai tin minte ce? Intrebarile astea nu au loc atunci cind esti in camin. Si vezi Doamne sa dai raspunsul la acestea, da sincer. O_o.. Vrag naroda! Esti neprietenos sau inca mai interesant - cu nasul pe sus. Lumea o ia foarte personal. Da cine a spus ca trebuie sa fii prieten cu toata lumea?
De atunci preferam si eu sa invat noaptea iar ziua sa dorm .. Cel putin somnul se respecta in societatea in care traim. Nu vi s'a intimplat oare si voua sa nu dati de cineva la telefon anume pt ca acestea doarme si sa raspundeti cu "O, nu, nu nu'l deranjati.. lasati'l sa doarma. Revin mai tirziu" sau sa auziti. "Este urgent? pentru ca X-escu dorame si nu vreau sa'l dernajez." Ma intreb cu ce'o fi mai important somnul decit orice altfel de ocupatie pe care o face omul singur in coltul lui fara ca sa deranjeze pe cineva. Nu incurca nimanui insa odata ce nu doarme - poate fi deranjat.... Mdaa, bred.
Si acum, de fiecare data cind ma culc sa dorm ma gindesc "Oare de ce asa functioneaza lumea?" Raspunsul logic care'mi vine este - "inceteaza cu prostiile si dormi mai repede pt ca maine trebuie sa te trezesti mai devreme (ratat in 8 cazuri din 10))) Nu te mai gindi la strategia X sau ideea Y pt ca oricum acum nu ai timp sa o notezi undeva ... logic, pt ca trebuie sa dormi... Iar maine dimineata totul ce ti se pare acum genial, ti se va parea efemer si lipsit de sens." mdaaa...  In orice caz nu va mai arata la fel de genial. si de ce se mai spune "Утро вечера мудренее"?? daca e sa pornim de la aceasta logica atunci ideile din seara ce'a precedat dimineata erau nule??! Cum poate o idee fi atit de diferita doar in dependenta de lumina sub care e privita. lumina de seara sau cea de dimineata?! Hmmmm

Noaptea este timpul cind ramai cu tine insuti. Cind te gindesti. Noaptea imi vine inspiratia. Noaptea inceteaza toate zgomotele. Noaptea inceteaza toate plingerile si nemultumirile din toate partile... Nenaviju oamenii mereu nemultumiti, mereu gata sa faca o critica si in plus la altele: sa repete de zeci de ori aceeasi propozitie. Aghhhhh, Ujas! "Da gata, am inteles!" eu din prima inteleg, ça va...! In caz ca nu inteleg - mai intreb o data!! Dar nu trebuie sa'mi intorci aceeasi idee in 10 propozitii cu aceleasi cuvinte doar ca in ordine diferita! Or pt a evita acest gen de comunicare, cred ca Franta nu este cea mai indicata tara.. Прийдётся sa tolerez sau sa'mi schimb si eu tactica de comunicare in una asemanatoare. Cei care au reusit sa analizeze un pic discursul francejilor au putut constata ca acestia sunt, cred ca, primii a critica totul si toate.. Nu zic ca e rau. Doar ca oboseste. Cel putin pe mine personal ma oboseste .. si nu atit faptul ca o fac ci modul in care o fac. Oboseste intr'atita ca uneori imi vine efectiv sa le lipesc gura cu scotch. Mai ales daca esti ager la minte si gindurile tale sar mereu de pe o idee la alta. Sa urmaresti o idee, una singura, doar una... este o adevarata incercare. Sa nu poti face diferite conexiuni, analogii si interferente. Totul sa fie plat si atit de limpede ca anume in claritatea asta sa te ratacesti mai mult... puffff... don't like. not for me. c'est pas ma tasse de thé bébé... 
Noaptea esti numai tu cu gindurile tale care sunt libere sa se plimbe unde le place lor mai tare, fara sa intilneasca "obstacole" si restrictii..

Imi place mult mai mult camera mea in lumina lampilor decit in lumina de zi.. desi mai sunt momente cind imi place cum vine soarele pe la mine prin ospetie. :)
Totusi ma simt mai comod si mai "cald" in camera cu umbre de la vaze cu flori si carti. Imi place sa pastrez o parte de obscuritate.. pt ca aceasta inceteaza sa rationalizeze everything si lasa imaginatia libera de constringeri sociale:) Oare nu e mai frumoasa viata atunci cind mai lasi irationalul sa'ti fie ghid?!!

Somn usor!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire